Browar w HS
Browar w HS
Browar w HS
Pomysłodawca | antypion |
Koordynator | antypion |
Status | Do dyskusji |
Cel
W miarę regularne warzenie piwa, rozwijanie wiedzy i umiejętności z tym związanych, rozpowszechnianie idei warzenia piwa we własnym zakresie.
Potrzebny sprzęt
- Fermentory (szt 3, wystarczą na jedną warkę/2tyg) - antypion
- Filtrator, Kraniki do Fermentorów, Rurki fermentacyjne - antypion
- Kapslownica ręczna, Rurka do rozlewu, wężyk igielitowy - antypion
- termometr do 100C, aerometr - chwilowo tylko termometr - antypion
- Garnek 30l do zacierania i warzenia - (antypion?, na ok 75%)
- Garnek 16l do grzania wody do wysładzania -antypion
- Źródło ciepła pozwalające na utrzymanie odpowiednie temperatury przy zacieraniu, zagotowanie brzeczki
- Chłodnica przepływowa, do wykonania np. z rurki miedzianej
Potrzebne Surowce(na 1 warkę)
- Słody(zależnie od receptury)
- Chmiele(zależnie od receptury)
- Woda(najlepiej miękka, w Krakowie jest twarda, więc nie wszystkie piwa będą super wychodzić) >60 l
- Środki do sterylizacji sprzętu(Oxi, roztwór wodny ok 72% etanolu)
- butelki - zwykle ok 40, dla bezpieczeństwa można przyjąć 50
- Kapsle - tyle co butelek
- Etykiety JW.
- Glukoza/Sacharoza do refermentacji w celu nagazowania piwa (zależnie od pożądanego nasycenia)
Potencjalne Projekty z tym związane
- Monitorowanie i automatyczna kontrola temperatury fermentacji
- Zmiękczanie wody (Twardość węglanowa/siarczanowa)
- Etykieciarka
- Linia do Butelkowania
Potencjalne Korzyści
- Własne Piwo
- Wzrost liczby piwowarów
- Więcej Piwa ;)
Referenced Files
None
Subscribers
None
- Last Author
- wiktor
- Last Edited
- Feb 23 2024, 10:22 AM