Page MenuHomePhabricator

Browar w HS
Updated 505 Days AgoPublic

Browar w HS

^Pomysłodawca | antypion |
^Koordynator | antypion |
^Status | Do dyskusji |

Cel

W miarę regularne warzenie piwa, rozwijanie wiedzy i umiejętności z tym związanych, rozpowszechnianie idei warzenia piwa we własnym zakresie.

Potrzebny sprzęt
  • Fermentory (szt 3, wystarczą na jedną warkę/2tyg) - antypion
  • Filtrator, Kraniki do Fermentorów, Rurki fermentacyjne - antypion
  • Kapslownica ręczna, Rurka do rozlewu, wężyk igielitowy - antypion
  • termometr do 100C, aerometr - chwilowo tylko termometr - antypion
  • Garnek 30l do zacierania i warzenia - (antypion?, na ok 75%)
  • Garnek 16l do grzania wody do wysładzania -antypion
  • Źródło ciepła pozwalające na utrzymanie odpowiednie temperatury przy zacieraniu, zagotowanie brzeczki
  • Chłodnica przepływowa, do wykonania np. z rurki miedzianej
Potrzebne Surowce(na 1 warkę)
  • Słody(zależnie od receptury)
  • Chmiele(zależnie od receptury)
  • Woda(najlepiej miękka, w Krakowie jest twarda, więc nie wszystkie piwa będą super wychodzić) >60 l
  • Środki do sterylizacji sprzętu(Oxi, roztwór wodny ok 72% etanolu)
  • butelki - zwykle ok 40, dla bezpieczeństwa można przyjąć 50
  • Kapsle - tyle co butelek
  • Etykiety JW.
  • Glukoza/Sacharoza do refermentacji w celu nagazowania piwa (zależnie od pożądanego nasycenia)
Potencjalne Projekty z tym związane
  • Monitorowanie i automatyczna kontrola temperatury fermentacji
  • Zmiękczanie wody (Twardość węglanowa/siarczanowa)
  • Etykieciarka
  • Linia do Butelkowania
Potencjalne Korzyści
  • Własne Piwo
  • Wzrost liczby piwowarów
    • Więcej Piwa ;)
Last Author
jkramarz
Last Edited
Jan 11 2019, 11:58 AM

Event Timeline

jkramarz created this document.Jan 11 2019, 11:58 AM
jkramarz edited the content of this document. (Show Details)