Phriction Witaj na wiki Hackerspace Kraków! Projekty Propozycje projektów Browar w HS History Version 1 vs 2
Version 1 vs 2
Version 1 vs 2
Content Changes
Content Changes
====== Browar w HS ======
^Pomysłodawca | antypion |
^Koordynator | antypion |
^Status | Do dyskusji |
===== Cel =====
W miarę regularne warzenie piwa, rozwijanie wiedzy i umiejętności z tym związanych, rozpowszechnianie idei warzenia piwa we własnym zakresie.
===== Potrzebny sprzęt =====
* Fermentory (szt 3, wystarczą na jedną warkę/2tyg) - antypion
* Filtrator, Kraniki do Fermentorów, Rurki fermentacyjne - antypion
* Kapslownica ręczna, Rurka do rozlewu, wężyk igielitowy - antypion
* termometr do 100C, aerometr - chwilowo tylko termometr - antypion
* Garnek 30l do zacierania i warzenia - (antypion?, na ok 75%)
* Garnek 16l do grzania wody do wysładzania -antypion
* Źródło ciepła pozwalające na utrzymanie odpowiednie temperatury przy zacieraniu, zagotowanie brzeczki
* Chłodnica przepływowa, do wykonania np. z rurki miedzianej
===== Potrzebne Surowce(na 1 warkę) =====
* Słody(zależnie od receptury)
* Chmiele(zależnie od receptury)
* Woda(najlepiej miękka, w Krakowie jest twarda, więc nie wszystkie piwa będą super wychodzić) >60 l
* Środki do sterylizacji sprzętu(Oxi, roztwór wodny ok 72% etanolu)
* butelki - zwykle ok 40, dla bezpieczeństwa można przyjąć 50
* Kapsle - tyle co butelek
* Etykiety JW.
* Glukoza/Sacharoza do refermentacji w celu nagazowania piwa (zależnie od pożądanego nasycenia)
===== Potencjalne Projekty z tym związane =====
* Monitorowanie i automatyczna kontrola temperatury fermentacji
* Zmiękczanie wody (Twardość węglanowa/siarczanowa)
* Etykieciarka
* Linia do Butelkowania
===== Potencjalne Korzyści =====
* Własne Piwo
* Wzrost liczby piwowarów
* Więcej Piwa ;)
====== Browar w HS ======
| Pomysłodawca | antypion |
| Koordynator | antypion |
| Status | Do dyskusji |
===== Cel =====
W miarę regularne warzenie piwa, rozwijanie wiedzy i umiejętności z tym związanych, rozpowszechnianie idei warzenia piwa we własnym zakresie.
===== Potrzebny sprzęt =====
* Fermentory (szt 3, wystarczą na jedną warkę/2tyg) - antypion
* Filtrator, Kraniki do Fermentorów, Rurki fermentacyjne - antypion
* Kapslownica ręczna, Rurka do rozlewu, wężyk igielitowy - antypion
* termometr do 100C, aerometr - chwilowo tylko termometr - antypion
* Garnek 30l do zacierania i warzenia - (antypion?, na ok 75%)
* Garnek 16l do grzania wody do wysładzania -antypion
* Źródło ciepła pozwalające na utrzymanie odpowiednie temperatury przy zacieraniu, zagotowanie brzeczki
* Chłodnica przepływowa, do wykonania np. z rurki miedzianej
===== Potrzebne Surowce(na 1 warkę) =====
* Słody(zależnie od receptury)
* Chmiele(zależnie od receptury)
* Woda(najlepiej miękka, w Krakowie jest twarda, więc nie wszystkie piwa będą super wychodzić) >60 l
* Środki do sterylizacji sprzętu(Oxi, roztwór wodny ok 72% etanolu)
* butelki - zwykle ok 40, dla bezpieczeństwa można przyjąć 50
* Kapsle - tyle co butelek
* Etykiety JW.
* Glukoza/Sacharoza do refermentacji w celu nagazowania piwa (zależnie od pożądanego nasycenia)
===== Potencjalne Projekty z tym związane =====
* Monitorowanie i automatyczna kontrola temperatury fermentacji
* Zmiękczanie wody (Twardość węglanowa/siarczanowa)
* Etykieciarka
* Linia do Butelkowania
===== Potencjalne Korzyści =====
* Własne Piwo
* Wzrost liczby piwowarów
* Więcej Piwa ;)
====== Browar w HS ======
^| Pomysłodawca | antypion |
^| Koordynator | antypion |
^| Status | Do dyskusji |
===== Cel =====
W miarę regularne warzenie piwa, rozwijanie wiedzy i umiejętności z tym związanych, rozpowszechnianie idei warzenia piwa we własnym zakresie.
===== Potrzebny sprzęt =====
* Fermentory (szt 3, wystarczą na jedną warkę/2tyg) - antypion
* Filtrator, Kraniki do Fermentorów, Rurki fermentacyjne - antypion
* Kapslownica ręczna, Rurka do rozlewu, wężyk igielitowy - antypion
* termometr do 100C, aerometr - chwilowo tylko termometr - antypion
* Garnek 30l do zacierania i warzenia - (antypion?, na ok 75%)
* Garnek 16l do grzania wody do wysładzania -antypion
* Źródło ciepła pozwalające na utrzymanie odpowiednie temperatury przy zacieraniu, zagotowanie brzeczki
* Chłodnica przepływowa, do wykonania np. z rurki miedzianej
===== Potrzebne Surowce(na 1 warkę) =====
* Słody(zależnie od receptury)
* Chmiele(zależnie od receptury)
* Woda(najlepiej miękka, w Krakowie jest twarda, więc nie wszystkie piwa będą super wychodzić) >60 l
* Środki do sterylizacji sprzętu(Oxi, roztwór wodny ok 72% etanolu)
* butelki - zwykle ok 40, dla bezpieczeństwa można przyjąć 50
* Kapsle - tyle co butelek
* Etykiety JW.
* Glukoza/Sacharoza do refermentacji w celu nagazowania piwa (zależnie od pożądanego nasycenia)
===== Potencjalne Projekty z tym związane =====
* Monitorowanie i automatyczna kontrola temperatury fermentacji
* Zmiękczanie wody (Twardość węglanowa/siarczanowa)
* Etykieciarka
* Linia do Butelkowania
===== Potencjalne Korzyści =====
* Własne Piwo
* Wzrost liczby piwowarów
* Więcej Piwa ;)